پويايي رواني، يکي از نيازهاي اصلي خانواده سالم است
در تعريف خانواده سالم، شاخص هاي بسياري مطرح شده است. روابط عاطفي پايدار، داشتن امنيت رواني، حمايت و پشتوانه اقتصادي، اعتماد متقابل و تعامل و گفت وگوي سازنده فقط چند شاخص مهم الگوي خانواده سالم است. اما نکته اين جاست که بايد براي پايداري سلامت خانواده سرمايه گذاري کرد. به بيان ديگر همان اندازه که شکل گيري خانواده سالم مهم است، حفظ آن نيز داراي اهميت است؛ اين امر ملزوماتي دارد که بررسي همه آن ها در يک مطلب نمي گنجد اما مي توان به يکي از مهم ترين مولفه ها يعني پويايي رواني در خانواده پرداخت. پويايي رواني همان موضوعي است که به گفته کارشناسان بايد بيشتر به آن پرداخته شود و غفلت از آن را به مثابه يک زنگ خطر براي خانواده ها به صدا درآورد.
خانم ها دوست دارند فکر کنند که فقط یک مرد بی عیب و نقص و با کمال برایشان وجود دارد که تقدیر او را رقم می زند و آقایان فکر می کنند که می توانند چندین زن را ملاقات کنند و از بین آشنایی های متعدد یکی را انتخاب کنند. ولی تأهل به معنای واقعی این است که شریکی مناسبی در زندگی پیدا کنیم.
چه سئوالاتی در جلسات آشنایی دختر و پسر جهت خواستگاری و ازدواج باید مطرح شود:
من بیشتر دوست دارم به جای ماهی به شما ماهیگیری را یاد بدهم. یعنی نحوه سئوال ساختن را می گویم، سئوال را خودتان طرح کنید .
نکاتی وجود دارد که در طرح سئوالات جلسات خواستگاری ، شناسایی دختران و پسران در رابطه هایشان یا ....، کمک می کند که فرد شناخت عقلانی ( نه احساسی) نسبت به طرفش کسب کند باید دارای شرایطی باشد که بعضی از آنها به قرار ذیل است:
احساس عذاب روحي که رابطه هاي ناسالم به همراه دارد، تا مدت ها فرد را از زندگي عادي و پويا و سالم دور مي کند، ترس ، پنهان کاري، استرس، وابستگي روحي عميق، عذاب وجدان، افت تحصيلي و احساس گناه و... از جمله تبعات اين مسئله است.
بنابراين هنگام آغاز هر رابطه لازم است بسيار دقت کنيم. کارشناسان عقيده دارند براي يک انتخاب آگاهانه بايد به شناخت کامل و کافي دست پيدا کرد و اولين گام دستيابي به اين شناخت، يک ارتباط دوسويه، سالم و مبتني بر هدايت خانواده هاست.
مرز بين اين رابطه ها کجاست؟ يک رابطه ناسالم چه آسيب هايي به همراه دارد؟
راه اجتناب از اين آسيب ها چيست؟
چه طور مي توان يک رابطه معقولانه برقرار کرد و در سايه آن به شناخت کافي رسيد؟
در ادامه مطلب رضا زيبايي، روان شناس و دکتر مرضيه بهرامي، مشاور خانواده و ازدواج و استاد دانشگاه به اين پرسش ها پاسخ مي دهند.