كنفرانسي كه در شهر آتلانتا برگزار شد ، متجاوز از چهل محقق نتايج آخرين تحقيقات و يافته هايشان را درباره گذشت و عفو در بوته نقد و بررسي گذاشتند كه چطور به آرامش دست يابيم . يكي از بررسي ها نشان مي دهد كه ما با چشم پوشي نسبت به اشتباهات ديگران و لجوج نبودن و رشك نبردن مي توانيم رنج ها و آلامي كه در طول زندگي به وجود مي آيد ، را كاهش داده و التيام بخشيم . يافتن راه حل هايي كه مانع از گذشت و اغماض ما نسبت به يكديگر مي شود ، و نيز راه حل نزاع و كشمكش هاي طولاني و تداوم آنها در ميان زنان از جمله موارد ديگر است .در واقع ما مي بايست گذشت را جايگزين اين كدورت ها كنيم. يكي از مسايلي كه به طور اجمالي مورد بحث و بررسي واقع شده ، تحقيقي است كه در كمپين براي مركز تحقيقات عفو و گذشت صورت گرفته ،آنها از MRI براي ثبت و كاوش در مغز و فعاليت هاي آن استفاده كرده اند تا دريابند ، مغز انسان چطور درباره مسايلي مثل آشتي فعاليت مي كند. در اين تحقيقات به اين نكته پي برده اند كه در قسمت چپ مغز و قسمت هاي به هم چسبيده بين شيارهاي آن فعاليتي در جريان است به نام مركز دماغي و داراي تورفتگي هايي مي باشد ، همه ما در مغزمان داراي چنين بخشي هستسم كه به آن گذشت مي گويند.
همچنين در قسمت فوقاني مغز بخشي است به نام مركز احساسات ، اين بخش سعي در پاكروبي و ترميم بخش هايي دارد كه ما در خلال زندگي روزمره مان دچار عصبيت و يا آسيب هاي جسماني مي كند.همچنين اين بخش كمك به بهبودي روح و جسم ما مي كند و سبب ترميم بخش هايي مي شود كه آسيب ديده اند .ولي ما چطور اين كار را انجام مي دهيم ؟ و معني و رابطه آن با عفو و گذشت چيست ؟
*****
لاسگين مدير پروژه عفو و گذشت دانشگاه استفورد و نويسنده كتاب گذشت به خاطر خوبي يكسان است
تاكيد بسيار دارد براي اين كه گذشت و عفو الزاما به معناي چشم پوشي كامل از گناه كسي نيست و نبايد فرد را كاملا گناهكار قلمداد كرد،بلكه مي بايست هر دو طرف منازعه را مقصر دانست . داوطلباني كه در اين پژوهش مورد بررسي قرار گرفته اند بر اين امر صحه مي گذارند.همچنين اين پژوهش نشان مي دهد به لحاظ شرايط روحي و جسماني اين افراد شاداب ترند و خواب بهتري دارند.لاسكين مي گويد : هيچ چيز كشنده تر از اين نيست كه با ما رفتاري توام با خشم و غضب يا با حالتي تند و گزنده صورت گيرد.
به اين دليل است كه ما از هر واقعه اي به شدت روي گردان مي شويم، كينه و عدواتي كه تدريجا به وجود مي آيد خونمان را به جوش مي آورد و تبديل به يك معضل لاينحل مي كند.در اين لحظات است كه بدن ما هورمون هاي آدرنالين و كورتيزول را با شدت هرچه تمام تر و بلادرنگ منتشر مي كند،قلب ما به تپش افتاده ،نفسمان به شماره مي افتد و صداي ضربان قلبمان را در شقيقه مان مي شنويم.به همراه اين فعل و انفعالات است كه قند عضلات را به گردش در مي آورد و عامل موثري در لخته شدن سريع خون مي شود .در عين حال همه اينها آسيبي به ما نمي رساند ، اگرچه در يك آن اتفاق مي افتد (همچون حادثه اي ناگوار در بزرگراه ). اما خشم و غضب بمثابه حادثه اي بي انتهاست و بازگشت هورمون ها به مفهوم حفظ ما در برابر اين سموم منتشره است .
در اثر افسردگي كورتيزل باعث بي نظمي در سيستم ايمني بدن مي شود.بروس مك اوين ، و مدير آزمايشگاه عصب شناسي غدد مترشحه داخلي از دانشگاه راكفلر در نيويورك سيتي مي گويد : كورتيزول سبب كاهش توانايي هاي مغز مي گردد كه اين امر منجر به ضعف عمومي بدن و كاهش ظرفيت حافظه مي شود. همين عامل نيز باعث افزايش فشار و قند خون گشته ،انسداد شريان ها را سبب مي شود و نهايتا به بيماري هاي قلبي منجر مي گردد.
با ورود گذشت چنين به نظر مي رسد جريان هورمون ها متوقف مي شود .در بررسي كه از طرف انجمن روان تني آمريكا ارائه شده ، محققين دانشگاه ويسكانسين -مدسن 36 نفر سرباز كارآزموده مرد را استخدام كردند كه دچار بيماري انسداد سرخرگ شرايين قلب شده بودند .بيماري بعضي از آنها به جنگ مربوط مي شد ، بعضي مرتبط با زناشويي و خانوادگي و بعضي مربوط به مشكلات كاري و يا آسيب هاي روحي دوران طفوليتشان بود. نيمي از اين مردان با با تمرين و ممارست عفو و گذشت را آموزش ديدند تا به حالت اوليه اشان بازگردند، اما موثر واقع نشد،زيرا موافق چنين كاري نبودند،اما نيمي ديگر كه آموزش ديدند مشاهده شد كه خون بيشتري در قلبشان جريان يافته است .
دقيقا مي توان با فكر كردن راجع به حل يك مشكل روحي برآن فائق آمد.شارلوت ون اين ويت ولت روانشناس ،از كالج هوپ واقع در هلند و ميشيگان در يك بررسي 2001 نفري به نتايج مهمي دست يافت .اين نتايج حاكي از آن است كه از ميان دانشجويان مورد بحث 71 نفر زندگي توام با ريا و همراه با توهين و تحقير، خيانت و افشاي اسرار به دست افراد فاميل و دوستان داشتند. چنين گفته شده كه فرض گذشت در مورد مجرمين ،همين موضوع را تاييد مي كند و تجربه ثابت كرده كه ميزان فشارخونشان دو درصد كمتر ،زماني به وجود مي آيد كه آنها به لجاجت فكر مي كنند.ويت ولت مي گويد :ظهور عفو وگذشت مي تواند پادزهر بسيار قوي براي رفع خشم و غضب باشد ،كه سريعا مانع بالارفتن فشارخون و عدم افزايش خطر بيماري قلبي مي شود .
بسياري از ما عليرغم منفعتي كه عفو و گذشت براي ما دارد حتي نمي خواهيم به يك خصيصه آن بينديشيم .ويت ولت مي گويد كه اين اشتباه بزرگي است : تعليق رنج و آلام براي ماه ها و سال ها ، بدين معني است كه ما خود را ملزم به تداوم آن كرده ايم و همين باعث باقي ماندن خشم و غضب ماست .
لاسكين مي گويد : حل اين قبيل مسائل مانند خشم و غضب با جايگزيني يك حس خوب و مثبت به جاي يك حس بد يا دشمني راحتي و آرامش بيشتري را در شما بوجود مي آورد ، و در نتيجه سبب افزايش سلامتي شما مي گردد. وي 17 نفر را از ايرلند شمالي كه به خاطر خشونت ،ارعاب و تهديد با اقوام نزديكشان قطع رابطه كرده بودند مورد بررسي قرار داد و دريافت كه آنها چهل درصد دچار بيماري هاي روحي و رواني و 35 درصد دچار سردرد و بي خوابي شده اند،لاسكين به مدت يك هفته به آنها آموخت تا گذشت را تجربه كنند.
جين سي فر روان درمانگر اهل نيويورك سيتي و نويسنده كتاب بخشيدن و نبخشيدن مي گويد اگرچه بعضي از تصميم گيري ها و مصالحه ها ي مردم گاه راه حل صحيحي محسوب نمي شود.اما در صورتي كه شما نگران موقعيت كينه توزانه اي نباشيد. آنگاه مي توانيد به آرامش دست يابيد. هيچ حد معيني براي حل مسئله سنگدلي وجود ندارد.
درهر صورت اگر شما خشم خود را فرو بنشانيد، عفو و گذشت توان بيشتري مي يابد و هنگامي كه قادر به تغيير گذشته نيستيد، مشكلات را در نورديد و به خرسندي ، سلامتي و تندرستي در آينده رهنمون شويد
در خاتمه پنج راهي را كه ما را به آرامش مي رساند را چنين مي توان برشمرد:
1-بر گناه و واقعيت تمركز كرده بينديشيد.
2-چشمانتان را به روي واقعيت اطراف نبنديد، و همواره سعي كنيد به درك آنچه شما را به سوي آن سوق مي دهد ،نايل آييد.
3-حقيقت احساسات خود را بكاويد و سعي در فردي كردن آن نكنيد،زيرا تنها شما نيستيد كه آسيب مي بينيد.
4-تنها بر رفتار آزار دهنده افراد پافشاري نكنيد.
5-به خاطر خودتان ببخشيد نه به خاطر كسي ديگر( اما پيش از اينها به خاطر خدا ببخشيد تا بخشش را بياموزيد).
<-PollName->
<-PollItems->
نظرات شما عزیزان:
[+] نوشته
شده توسط حمیدرضا عباس زاده عضو سازمان نظام روان شناسی و مشاوره کشور در جمعه 5 خرداد 1391برچسب:,